top of page
Search
  • Visit Trogir

ŠETNJA TROGIRSKIM ULICAMA JE KAO ŠETNJA MUZEJEM - NIJE NI ČUDO ŠTO GA ZOVU "GRADOM MAJSTORA"!

„Pazi da se ne izgubiš“, rečenica je koju u mnogim gradovima ponavljaju prilikom objašnjavanja posjetiteljima. Ovdje, najljepša stvar koja vam se može dogoditi je da se izgubite u labirintu kamenih uličica. Ne brinite, ne možete daleko, ipak je ovo grad otok.


Nije Trogir samo instagram worthy sa svojim skalama okićenim cvijećem ili vrhom kule Kamerlengo u zlatni sat. Nisu samo već dobro poznate građevine grada primamljive. Svaka ulica, svaka kuća, svaki ulaz ovog grada otoka ima svoju priču, ima svoju legendu, ima svoju neprocjenjivu vrijednost.

Ovdje se hoda kroz grad kao bilo koji drugi, a zapravo se šeta muzejom. Katedrala, kula, Loža, stara ribarnica, sjeverna i južna gradska vrata... Svaki umjetnik i majstor koji je ikada živio ili radio ovdje, ostavio je svoj trag uklesan ili ispisan na pročeljima gradskih kuća ili u njihovim dvorovima, na crkvama i u njima, na stranicama knjiga, u pjesmama. Kako i ne bi kada je grad inspiracija svakim svojim kutkom. Malo gdje u Europi je grad sačuvan poput Trogira sa silnim tragovima što majstora što stanovnika i posjetitelja.

O životu grada i njegovoj povijesti, najbolje možete saznati u Muzeju grada Trogira, jednom od najvrjednijih dragulja ovoga grada. Ili u samostanu Sv. Nikole koji čuva jednu od najdragocjenijih baština u Hrvatskoj (gdje se čuva i slavni reljef Kairosa). Ili možda želite uživati u Muzeju sakralne umjetnosti s pinakotekom u župnoj kući.

Nisu majstori, počevši s reljefom Kairosa prije više od dvije tisuće godina, obilježili samo povijest, Trogir inspirira i dalje. Dizajneri nakita koji svojim filigranskim radom između ostaloga čuvaju povijest i prenose je novim generacijama; dizajneri čija su odjela prepoznata kao iznimna djela; slikari u čijim atelierima možete pronaći istinska remek djela; kipari u čijim djelima možete uživati uz jutarnju kavu; ili mladi majstori klasične glazbe koji vam uljepšaju večer svojim nastupom u gradu; maslinari i vinari koji iz škrte zemlje okolice Trogira uzgajaju i prave remek djela za nepce; a tek majstori o' spize? Oni koji prave rafiole po recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno; kuhari koji u svom dvorištu opasanom stoljetnim zidinama i dodatno ukrašenom najdivnijim mediteranskim biljkama naprave gozbu s najfinijim namirnicama s lokalne tržnice od onoliko sljedova koliko je previše, ali kada je hrana tako preukusna, što je zapravo previše? Primjećujete li kako se u opisu Trogira, obilježenog majstorima, često koristi superlativ? Nije to iz neke nezrele ljubavi, to je iz istinskog poznavanja ovoga grada, njegovih stanovnika, umjetnika i majstora i njihove vrijednosti.

Sve informacije za kvalitetnu pripremu i uživanje u kulturno povijesnoj baštini Trogira, možete pronaći i na web-stranici Muzeja grada Trogira www.muzej-grada-trogira.hr


K.N.68 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page