Search
  • Visit Trogir

OKUSI TROGIR OVO LJETO!

Trogir je do danas sačuvao duh Mediterana kojem se divimo kod naših susjeda Talijana i Francuza, a kod nas ga ne primjećujemo čak i kada nam natrljaju nos s tim. Ovdje se dobro jede, glasno priča, a bakice s prozora i dalje drže cijelu ulicu pod kontrolom .


Ako imate sreće i ovdje imate prijatelje, svake godine sigurno uživate u najdivnijim specijalitetima domaće konobe: pa malo gradele, malo peka, malo brudet, malo buzara..., ma za prste polizati. Ali ne brinite, Trogir je prijatelj svakome pa svakog posjetitelja nahrani najfinijom spizom.

Već duže vrijeme ovaj grad nije dosadan u gastro pogledu. Nema stolova na rivi s crvenim kariranim stolnjacima gdje se služi domaće vino koje još vonja po staroj konobi. Ne! Ovdje na rivi možete pojesti odličnu pizzu ili tjesteninu, sočan biftek ili salatu s kozicama, ili ste možda više za sushi? Dimljeni mladi sir i domaći ravioli s tartufima? Jeste, i ukusnije je nego što zvuči! Započeti dan kraj južnih gradskih vrata uz kavu i najbolji tost s tunom, dok se lokalci za stolom do bune kako je previše vruće, komentirajući kako ne pamte ovakvo vrijeme? Neprocjenjivo! Ubacite se u razgovor, neće vam ništa biti! Ili možda ručak u obiteljskom restorančiću gdje je svaki detalj pomno izabran i postavljen, a osoblje uvijek nasmijano. A hrana? Osim što je okusom van ovoga svijeta, možemo samo kazati kako nam je jasno zašto se ljudi u nekim restoranima izvijaju iznad hrane dok je fotografiraju iz svih kutova (hint: rižot od cikle s tartufima ne treba filtere). Jeste li možda navečer raspoloženi za koji poseban zalogaj? Zašto ne bi poslušali Michelinovu preporuku i posjetili jedini restoran u gradu koji nosi ovu laskavu preporuku? Da vam damo odmah zlata vrijedan savjet: rezervirajte si stol na vrijeme. U Pašikama pak, restoran do restorana s izvrsnim ponudama, neki se drže tradicionalnog i oborite ribe i pašticade, a drugi eksperimentiraju s tradicijom i suvremenim, izvrsnost na razini. A možda ste za večeru u nekoj od trogirskih marina? Nećete se zeznuti na terasi restorana koja ima jedan od najljepših pogleda na Trogir. Ili da se počastite večerom u restoranu na čiovskoj strani Trogira koju vam spremi masterchef i uparite je s nekim od 40-ak najkvalitetnijih hrvatskih vina i aperitiva? Uf, to je tek užitak! A ako vas put nanese na drvenik veliki, obavezno svratite u jedan od nautičarima najdražih restorana ovog područja, gdje možete jesti najdivniju ribu s prilozima od povrća iz obližnjeg vrta. Mnoštvo je načina za okusiti Trogir, treba samo doći.
25 views0 comments