top of page
Search
  • Visit Trogir

VODIČ KROZ GRAD

Updated: May 3, 2021

Mnogi posjetitelji se pitaju kako mogu vidjeti Trogir, a da se ne izgube. Ja osobno vjerujem da je najbolji način da se Trogir vidi upravo tako – izgubi se u ulice grada jer to je jedini način kako ćeš ga doživiti u punom sjaju, kad ćeš vidjeti ono što nije ni u jednom vodiču grada – detalji na kamenim kućama, obiteljski grbovi, cvijeće kako raste iz rupa po zidovima, roba koja se suši, gradske starice koje pričaju sa svojim mačkama..... Svi mali nepisani detalji koji čine ovaj grad posebnim.A da vam to približimo, tu mogućnost da upoznate tako grad, slijedite korake i pokušajte uhvatiti te trenutke.


1. Uđite u pitoreskni Trogir kroz SJEVERNA VRATA i zakoračite u najbolje očuvani romaničko-gotički grad Srednje Europe.


2. Istražite povijest ovog UNESCO-vog grada u GRADSKOM MUZEJU i uvjerite se u bogatstvo njegovog kulturnog naslijeđa, gdje, osim što ćete uživati u očuvanoj povijesti, možete i prošetati kroz staru Garagninovu obiteljsku kuću.


3. Ako uspijete odlijepiti oči sa ljepote muzeja, polagana šetnja starim kamenim ulicama vodi vas do MALE i VELIKE PALAČE ĆIPIKO, dom nekoć najznačajnije trogirske plemićke obitelji.


4. Posjet Trogiru ne može nikako biti potpun ako ne posjetite biser njegove arhitekture, veličanstvenu katedralu SV. LOVRE i RADOVANOV PORTAL iz 13. stoljeća, remek-djelo hrvatske srednjovjekovne umjetnosti.


5. Nakon kratkog odmora na glavnom GRADSKOM TRGU Ivana Pavla II., posjetite GRADSKU VIJEĆNICU i u njenom bajkovitom unutarnjem dvorištu pokušajte pronaći jedinog, u potpunosti sačuvanog, mletačkog lava.6. Nakon posjeta Vijećnici, prošetajte do GRADSKE LOŽE, nekadašnje sudnice, i uživajte u tipičnim dalmatinskim pjesmama u izvedbi trogirske klape.


7. Glavnom gradskom ulicom spustite se do benediktinskog samostana SV. NIKOLE iz 11. stoljeća i razgledajte njihovu umjetničku zbirku, s naglaskom na originalu reljefa KAIROSA, grčkog boga sretnog trenutka, iz 3. st.pr. Krista.


8. Kroz JUŽNA VRATA, s drvenim vratnicama iz 16. stoljeća, izađite na trogirsku rivu i uživajte u pogledu na more, palme i brodice.


9. Posjetite crkvu SV. DOMINIKA iz 14. stoljeća i pripadajući samostan s prekrasnim klaustrom i zanimljivim izložbenim postavom (nekoliko poznatih filmskih scena se ovdje snimilo).


10. Obilazak Trogira završite na KAMERLENGU, mletačkoj utvrdi iz 15. stoljeća, s čijeg se vrha pruža jedinstven pogled na grad.Jeste li odvojili malo vremena da gledate oko sebe dok ste šetali kroz grad? Jeste li uočili nešto nevjerojatno?


Možda imate koji prijedlog da se upotpune ovi koraci? Pošaljite nam svoje ideje na info@visittrogir.hr !

47 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page